Vzorodev dnes prepustil pätnásť šičiek

23.02.2009 Levoča

Spišské Podhradie 23. februára (TASR) - Vo výrobnom družstve Vzorodev v Spišskom Podhradí dnes prevzalo výpovede pätnásť šičiek. Dôvodom redukcie je podľa predsedníčky Heleny Stolárikovej rapídny pokles objednávok.
\"Šijeme ľahkú konfekciu na francúzsky a nemecký trh. Záujem o blúzky, šaty, vesty či nohavice poklesol asi o 40 percent. Úbytok objednávok sme zaznamenali už vo februári, čo bude v marci a apríli, zatiaľ nevieme\".
Družstvo zamestnávalo doposiaľ 73 ľudí. Šičky, ktoré dnes prevzali výpovede, dostanú podľa Stolárikovej trojmesačné odstupné. Ostatní čerpajú dovolenky. \"Aj v minulosti patrili marec a apríl medzi slabšie mesiace z hľadiska výkonov. Vlani sme prakticky zo dňa na deň prišli o výrobu 15.000 blúzok, ale výpadok sme dokázali nahradiť. V súčasnosti sú možnosti minimálne\".
Výrobné družstvo Vzorodev založili v roku 1951. Zameriavalo sa na zákazkové šitie odevov, konfekčnú výrobu ale aj ľudovoumelecké výrobky. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa profil družstva zmenil a výroba sa preorientovala takmer výhradne na zahraničné trhy. V rokoch 2000 a 2001 zamestnávalo takmer 200 ľudí. Objem výkonov dosiahol vlani takmer 27,72 milióna korún (902.875 eur).
V okrese Levoča od začiatku hospodárskej krízy nezaznamenali hromadné prepúšťanie (viac ako 20 pracovníkov). Aktuálna miera nezamestnanosti v závere januára dosiahla 13,76 percenta. V evidencii úradu práce bolo 2298 uchádzačov o prácu. K dispozícii bolo 46 voľných pracovných miest, ale tento počet sa vo februári výrazne znížil.
 

Vyberte región